•  
  • Blog
  • Iz tiska: promocija likovno-pjesničke mape
Iz tiska: promocija likovno-pjesničke mape
 28.12.2003.    Admin
slika_20110122172813.jpg

U subotu 13. prosinca u Novoj Gradiški promovirana je likovno-pjesnička mapa "U dugim kosama vjetra". Autori ovog jedinstvenog djela su poznati Novogradišćani - pjesnikinja Evica Kraljić i slikar Tomislav Petranović-Rvat.

Mapu čini dvanaest oslikanih listova na kojima je po jedna Evičina pjesma. Mapu je tiskala novogradiška "Tiskara" u nakladi od 150 primjeraka, svaki je numeriran i ima vrijednost originala.

Tomislav Petranović prati Evičin rad još iz vremena kad je bila njegova učenica. Pjesme su joj jednostavnog izričaja i prianjaju uz dušu, kaže Petranović i dodaje da se upravo zato odlučio na ovu suradnju. Inspiriran pjesmama, naslikao je lepršave i prozračne crteže, kao što su i autoričini stihovi.

O životu i radu oboje umjetnika govorila je i promociju vodila Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška. Spomenula je Evičino članstvo u Književno-likovnom društvu "Rešetari" i u Udruzi stvaratelja u kulturi "Vladimir Nikolić" Nova Gradiška. Sudionica je brojnih susreta pjesnika amatera u Hrvatskoj. Do sada je izdala četiri samostalne zbirke pjesama i ratne priče "pokošeni cvjetovi", u izdanju novogradiškog župnog ureda. Piše ljubavnu poeziju, ali većinom stihova i moli. Kaže sama da je uz molitvu i stihove preživjela ratne strahote. Odnedavno objavljuje i priče u MAK-u, o duhovnim zvanjima. Ova skromna, jednostavna žena ističe podršku i razumijevanje svoje obitelji, bez koje njezinog literarnog stvaranja ne bi ni bilo. Izuzetno joj je drago i zbog suradnje sa slikarom akvarelistom Tomislavom Petranovićem, čija su djela obišla svijet. Dio njegovog stvaralaštva nalazi se u Amsterdamu, Zagrebu, Herzogenaurachu te u vatikanskom muzeju sakralne umjetnosti.

Promociju likovno-pjesničke mape "U dugim kosama vjetra" organizirali su novogradiška "Tiskara", Hotel Kralj Tomislav i Gradska knjižnica, a glazbenim programom obogatili članovi okučanskog okteta "Bljesak" i njihov voditelj Ivo Šeparović. Ovaj događaj bio je doprinos kulturnom miljeu Nove Gradiške. Tomislav Petranović Rvat, sjećajući se vremena kad je bilo više ovakvih susreta, poželio je svom gradu još više kulturnih večeri uz stihove, kazališne predstave i izložbe.

Višnja Mikić

Izvor: "Sjeverni obzor", novine za kulturu, umjetnost i društvene teme, 22. prosinca. 2003.

© Evica Kraljić 2002-2020. Sva prava pridržana. Designed & developed by Igor Kraljić